Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka marynowane w chilli

Żeberka marynowane w chilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2658

Dodano:

Odsłon: 649

Początkowo myślałam, że ta marynata będzie zbyt ostra, gdyż podczas degustacji byłam pewna, że wypali mi wszystkie kubki smakowe :D Jednak myliłam się i to bardzo. Podczas smażenia wszystkie składniki pięknie się ze sobą połączyły i okazało się, że żeberka są wprost idealne. Nie za ostre, nie za łagodne. Pyszne!!!

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • Marynata:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pełna łyżeczka chilli
  • Sól
  • Pieprz
  • Miód 2 łyżi
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
5-6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół- moje były zbyt długie, więc je przekroiłam. Składniki marynaty mieszam ze sobą w misce, wkładam żeberka, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.

  2. Następnego dnia na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju i obsmażam mięso z każdej strony na rumiano. Do obsmażonego mięsa dodaję marynatę, przykrywam przykrywką i duszę na niewielkim ogniu ok 1 godz, uważając by się sos nie przypalił. Podaję z ziemniakami z wody

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń