Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka na ostro w sosie barbecue:

Żeberka na ostro w sosie barbecue:

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 578

To jedna z moich propozycji podana na ostro. Panom w mojej rodzinie bardzo smakują tak przyrządzone żeberka.

Składniki

  • 1,5 kg żeberek
  • 3/4 szklanki sosu barbecue
  • 1/4 szklanki czerwonego, słodkiego wina
  • przyprawa podlaska, sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela
  • 2 gałązki rozmarynu
  • marchewka, pietruszka, pół selera i winne jabłko
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 łyżek oleju
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami.Przełożyć do głębokiej miski.
    Sos barbecue wymieszać z winem. Żeberka zalać sosem i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    Następnie zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z sosem. Dodać 2 łyżki smalcu. Na wierzchu ułożyć pokrojone w grube słupki warzywa, dodać przyprawy i piec pod przykryciem przez 2 godziny w temperaturze 170 stopni. Można podlać wodą lub bulionem.
    Miękkie żeberka delikatnie wyjąć wraz z listkami laurowymi, zielem i rozmarynem. Sos razem z warzywami zmiksować.
    Podałam z ziemniakami i mizerią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń