Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na soczyste żeberka z piekarnika. Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Zwłaszcza, gdy serwowane są pyszne żeberka pieczone w winnym sosie z cebulą. Sekretem wyśmienitego smaku tych żeberek jest marynata z czerwonego wina, miodu, suszonych śliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Mięso powinno macerować się przynajmniej przez kilka godzin. Dzięki temu uzyskujemy nie tylko wyjątkowy smak mięsa, ale jest ono także niezwykle kruche i delikatne. Żeberka po myśliwsku pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami - wypróbowany, najlepszy przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 990
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 990
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Składniki
Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy, studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy żeberka - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka, a nawet kilkanaście godzin.
Zamarynowane żeberka wyjmujemy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą oraz pieprzem. W miseczce mieszamy musztardę oraz miód - nacieramy żeberka, które następnie smażymy na patelni na złoty kolor. Obsmażone żeberka układamy na blaszce do pieczenia, obkładamy pokrojonymi cebulami, dodajemy przyprawy z zalewy, wlewamy około 1/2 szklanki zalewy z czerwonego wina lub bulion oraz tłuszcz pozostały po smażeniu. Całość nakrywamy papierem do pieczenia i szczelnie owijamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h 30 minut do 2h.
Smacznego :)