Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka trójkąty duszone.

Żeberka trójkąty duszone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 254

Dziś na obiad zrobiłam żeberka trójkąty. Te żeberka mają w sobie bardzo dużo mięsa i są tanie, obiad z nich gotowy jest w godzinę może trochę dłużej. Powiem tak gdy zrobiłam obiad a mianowicie zdjęcie obiadu to aż sama z siebie się śmiałam a raczej z mięsa na żeberkach jaki kształt wyszedł . Ale tu już potrzebna wasza wyobraźnia nie będę pisała co i jak.

Składniki

  • 2,100 kg żeberek trójkąty,
  • 1,5 łyżki czerwonej papryki w proszku,
  • 0,5 łyżki przyprawy do steku,
  • 0,5 łyżki przyprawy ostrej do mięs i drobiu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka przyprawy z solą.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żeberka trójkąty duszone.

Przygotowanie

  1. Przygotować żeberka pokroić je na porcje obiadowe. Obsypać przyprawami oraz wlać olej. Całość dokładnie wymieszać ręką aby przyprawy weszły w mięso i odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło przyprawy z olejem.

  2. Gdy żeberka odstały już swój czas, przełożyć je do brytfanny żeliwnej wstawić na ogień i pod przykryciem podsmażyć co jakiś czas przekręcając mięso. Jak już żeberka się podpiekły i będzie widoczne na dnie trochę tłuszczu wlać 2 szklanki przegotowanej wody, doprawić do smaku przyprawą z solą i całość dusić pod przykryciem.

  3. Gdy mięso jest już mięciutkie i idealnie odchodzi od kości podusić je jeszcze chwilę do czasu aż będzie widoczny sos.

  4. Taki obiad to miód na męskie podniebienie jak dla mnie taka sztuka mięsa to za dużo. Obiad podałam z ziemniakami i sosem od mięsa oraz surówka szczypiorek cienki, ogórek, pomidor malinowy i rzodkiewka ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń