Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w miodowo-piwnej marynacie:

Żeberka w miodowo-piwnej marynacie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 591 Ocena: 5913

Dodano:

Odsłon: 2692

Żeberka by były smaczne, aromatyczne i soczyste, musza poleżeć kilka godzin w marynacie. Następnie rumieni się je na rozgrzanym oleju i dopiero dusi w piekarniku pod przykryciem.

Składniki

  • 1,5 - 2,0 kg ładnych, mięsnych żeberek
  • 4-5 łyżek oleju do zrumienienia mięsa
  • Marynata:
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1/2 szklanki ostrego keczupu
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki Maggi (przyprawy do zup)
  • 2 łyżki ostrej musztardy (np gruszkowej)
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
  • 1 łyżeczka roztartego w moździerzu pieprzu
  • 1 łyżka vegety (u mnie domowa)
  • 1 łyżka przyprawy podlaskiej do peklowania mięsa
  • 4 duże ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 ząbki czosnku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka w miodowo-piwnej marynacie:

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i umieścić w mocnym woreczku foliowym.
    Wlać marynatę. Woreczek zawiązać i porządnie nim kilka razy wstrząsnąć, by składniki marynaty dokładnie oblepiły mięso. Umieścić na noc w lodówce.
    Następnego dnia odlać marynatę (ale jej nie wylewać).
    Żeberka zrumienić na mocno rozgrzanym oleju.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą. Dodać szklankę bulionu i jeszcze 4 całe ząbki czosnku.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 2 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń