Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 4084

Dodano:

Odsłon: 132998

Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Kiedyś Siostra zapragnęła, oglądając zapewne reklamy w telewizji, słynnych żeberek w coli. Co jak co ale coca-cola mi bardziej do śrub w warsztacie pasuje niż do delikatnego mięsa więc nasze żeberka dusimy w miodzie.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka w miodzie

Przygotowanie

  1. Żeberka przygotowujemy dzień wcześniej. Konieczne jest zamarynowanie ich na całą noc. Mieszamy ketchup z olejem, sosem sojowym i miodem. Do marynaty dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę i roztarty czosnek. Doprawiamy mieszanką chilli. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Najwygodniejsze są takie gdzie pozostaną góra dwie kostki. Nacieramy mięso solidnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki.

  2. Na drugi dzień mięso dusimy w rękawie w temperaturze 200 stopni godzinę lub półtorej. Można kilka łyżek marynaty dodać do rękawa. Pod koniec duszenia rozcinamy worek aby mięso się pięknie zarumieniło z wierzchu. Podane na rukoli w towarzystwie buraczków i ziemniaków staną się solidnym domowym obiadem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 10 kwietnia 2014 Zachęcona komentarzem Irmy zrobiłam dziś na obiad żeberka wg Twojego przepisu. Mąż stwierdził, że to najlepsze żeberka jakie jadł. Polecam :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 09 kwietnia 2014 Bardzo dobry przepis, warty polecenia, dzisiaj właśnie te żeberka zagościły u nas na obiad. Zostawiam na stałe w moim domowym menu. Kciuk.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 23 kwietnia 2013 żeberka prezentują się super i są pyszne :))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń