Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli wśród moich czytelników jest ktoś, kto nie przepada za żeberkami, po spróbowaniu takich na pewno zmieni zdanie :) Delikatne, mięciutkie, łatwo odchodzące od kości mięsko z chrupiącą skórką i przenikającymi się aromatami miodu, musztardy, czosnku i cytryny, podbiją niejedno serce :) Słodki miód, przełamany ostrą musztardą i cytryną, delikatny aromat czosnku... to mówi samo za siebie, a ja pisząc ten post czuję się głodna :))
Zaczynamy dzień, nawet dwa wcześniej od przygotowania marynaty. W misce łączymy ze sobą miód, musztardę, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Żeberka solimy, wkładamy do marynaty, obtaczamy w niej i zostawiamy pod przykryciem na dzień-dwa w lodówce.
Z marynaty wyjmujemy żeberka i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Lubię używać do tego patelni grillowej, charakterystyczne paski na mięsie są bezcenne :) ale zwykła patelnia też dobrze się sprawdzi.
Obsmażenie sprawi, że nasze żeberka będą baaardzo soczyste.
Ładnie obsmażone żeberka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, dolewając do nich pozostałą w misce marynatę. Pieczemy około 1,5h w 180 stopniach, 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia/rozcinamy u góry rękaw i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni - skórka ładnie się zrumieni i będzie chrupiąca.
Podajemy z pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami lub frytkami i surówką.
Smacznego!!!!
Bezy są chyba moim najbardziej ulubionym wypiekiem. Mogłabym je jeść bez ogra...
Odsłon: 3393
Pierogi z nadzieniem z delikatnego, pysznego karpia i gotowanych warzyw podan...
Odsłon: 178
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 4009
Pyszny i soczysty schab w sosie pietruszkowym idealny na obiad lub imprezę ro...
Odsłon: 180
Wątróbka po wiejsku to propozycja dania nieco na słodko, nieco na kwaśno. Pod...
Odsłon: 801
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 4009
Pyszny i soczysty schab w sosie pietruszkowym idealny na obiad lub imprezę ro...
Odsłon: 180
Wątróbka po wiejsku to propozycja dania nieco na słodko, nieco na kwaśno. Pod...
Odsłon: 801
Składniki
Zaczynamy dzień, nawet dwa wcześniej od przygotowania marynaty. W misce łączymy ze sobą miód, musztardę, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Żeberka solimy, wkładamy do marynaty, obtaczamy w niej i zostawiamy pod przykryciem na dzień-dwa w lodówce.
Z marynaty wyjmujemy żeberka i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Lubię używać do tego patelni grillowej, charakterystyczne paski na mięsie są bezcenne :) ale zwykła patelnia też dobrze się sprawdzi. Obsmażenie sprawi, że nasze żeberka będą baaardzo soczyste.
Ładnie obsmażone żeberka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, dolewając do nich pozostałą w misce marynatę. Pieczemy około 1,5h w 180 stopniach, 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia/rozcinamy u góry rękaw i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni - skórka ładnie się zrumieni i będzie chrupiąca. Podajemy z pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami lub frytkami i surówką. Smacznego!!!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kapusta faszerowana czyli inaczej gołąbki
Dania główne
Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie
Dania główne
Szaszłyki z kiełbaskami i warzywami
Dania główne
Szaszłyki drobiowe z kumkwatem i kiwi
Kapusta faszerowana czyli inaczej gołąbki
Różnie nazywają tę potrawę ale ja nazywa ją gołąbkami i niech tak zostanie, p...
Odsłon: 48
Schab ze śliwką i morelą pieczony w rękawie
Prosty i wyśmienity przepis na schab pieczony z suszonymi owocami. Tak piecz...
Odsłon: 51