Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli wśród moich czytelników jest ktoś, kto nie przepada za żeberkami, po spróbowaniu takich na pewno zmieni zdanie :) Delikatne, mięciutkie, łatwo odchodzące od kości mięsko z chrupiącą skórką i przenikającymi się aromatami miodu, musztardy, czosnku i cytryny, podbiją niejedno serce :) Słodki miód, przełamany ostrą musztardą i cytryną, delikatny aromat czosnku... to mówi samo za siebie, a ja pisząc ten post czuję się głodna :))
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 470
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 470
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Składniki
Zaczynamy dzień, nawet dwa wcześniej od przygotowania marynaty. W misce łączymy ze sobą miód, musztardę, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Żeberka solimy, wkładamy do marynaty, obtaczamy w niej i zostawiamy pod przykryciem na dzień-dwa w lodówce.
Z marynaty wyjmujemy żeberka i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Lubię używać do tego patelni grillowej, charakterystyczne paski na mięsie są bezcenne :) ale zwykła patelnia też dobrze się sprawdzi. Obsmażenie sprawi, że nasze żeberka będą baaardzo soczyste.
Ładnie obsmażone żeberka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, dolewając do nich pozostałą w misce marynatę. Pieczemy około 1,5h w 180 stopniach, 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia/rozcinamy u góry rękaw i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni - skórka ładnie się zrumieni i będzie chrupiąca. Podajemy z pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami lub frytkami i surówką. Smacznego!!!!