Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli wśród moich czytelników jest ktoś, kto nie przepada za żeberkami, po spróbowaniu takich na pewno zmieni zdanie :) Delikatne, mięciutkie, łatwo odchodzące od kości mięsko z chrupiącą skórką i przenikającymi się aromatami miodu, musztardy, czosnku i cytryny, podbiją niejedno serce :) Słodki miód, przełamany ostrą musztardą i cytryną, delikatny aromat czosnku... to mówi samo za siebie, a ja pisząc ten post czuję się głodna :))
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4455
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1357
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12675
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4455
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1357
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12675
Składniki
Zaczynamy dzień, nawet dwa wcześniej od przygotowania marynaty. W misce łączymy ze sobą miód, musztardę, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Żeberka solimy, wkładamy do marynaty, obtaczamy w niej i zostawiamy pod przykryciem na dzień-dwa w lodówce.
Z marynaty wyjmujemy żeberka i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Lubię używać do tego patelni grillowej, charakterystyczne paski na mięsie są bezcenne :) ale zwykła patelnia też dobrze się sprawdzi. Obsmażenie sprawi, że nasze żeberka będą baaardzo soczyste.
Ładnie obsmażone żeberka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, dolewając do nich pozostałą w misce marynatę. Pieczemy około 1,5h w 180 stopniach, 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia/rozcinamy u góry rękaw i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni - skórka ładnie się zrumieni i będzie chrupiąca. Podajemy z pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami lub frytkami i surówką. Smacznego!!!!