Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 2367
Dodano: 07.03.2018
Odsłon: 1037
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Dzień wcześniej żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Posypujemy porządnie solą i odstawiamy na kilka godzin.
Po tym czasie w misce łączymy ze sobą składniki marynaty na jednolitą emulsję. Doprawiamy do smaku.
Powstałą marynatą zalewamy żeberka i pilnujemy, by każde z nich pokryło się marynatą. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce, w międzyczasie można to jeszcze zamieszać.
Następnego dnia żeberka wyjmujemy z marynaty i mocno obsmażamy na odrobinie oleju na patelni grillowej (lub zwykłej, jak sobie chcemy). Obsmażone żeberka przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą, która pozostała w misce. Tłuszczyk z patelni też dodajemy do naczynia.
Pieczemy około 1,5h w 190 stopniach, na ostatnie kilka minut zdejmujemy pokrywę.
Podajemy gorące z frytkami lub pieczonymi kartofelkami i surówką.
Smacznego!!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

pelen_brzuszek 07 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo smakowicie :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 07 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Jak po meksykańsku, to ja to od razu biorę, a tabasco i innych pikantności nie warto pomijać, bo w tym cały smak :D Pycha :) Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz