Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie meksykańskim

Żeberka w sosie meksykańskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1924

Dodano:

Odsłon: 888

Świat nosi masę miłośników żeberek. Ja też się do nich zaliczam, lubię zjeść smaczne mięsko. Lubi to mój mąż, moi rodzice, a moja córka wręcz szaleje za żeberkami. Ostatnio w internecie znalazłam przepis na żeberka, który brzmiał niezwykle ciekawie i czułam, że po prostu muszę go wypróbować. Ja tylko czułam, ale mąż i córka ostatecznie mnie przekonali :) Dokonałam oczywiście, jak to ja, paru zmian i prezentuję Wam przepis już po moich zmianach. Te żeberka są tak wściekle pyszne, że grzech nie podzielić się przepisem, który w dodatku jest tak bajecznie prosty i szybki... Smaku tych żeberek nie da się łatwo do czegoś przyrównać. Są lekko pikantne, mają dymny aromat, są tak fajnie słodko-kwaśne... Po prostu musicie spróbować!!!

Składniki

  • około 2 kg żeberek
  • Na marynatę:
  • 200 ml sosu meksykańskiego
  • 0,25 szklanki łagodnego keczupu
  • 0,5 szklanki pikantnego keczupu
  • 1 szklanka i troszkę coca-coli
  • 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub mniej)
  • kilka chlustów sosu Tabasco (można pominąć)
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Posypujemy porządnie solą i odstawiamy na kilka godzin.
    Po tym czasie w misce łączymy ze sobą składniki marynaty na jednolitą emulsję. Doprawiamy do smaku.

  2. Powstałą marynatą zalewamy żeberka i pilnujemy, by każde z nich pokryło się marynatą. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce, w międzyczasie można to jeszcze zamieszać.

  3. Następnego dnia żeberka wyjmujemy z marynaty i mocno obsmażamy na odrobinie oleju na patelni grillowej (lub zwykłej, jak sobie chcemy). Obsmażone żeberka przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą, która pozostała w misce. Tłuszczyk z patelni też dodajemy do naczynia.
    Pieczemy około 1,5h w 190 stopniach, na ostatnie kilka minut zdejmujemy pokrywę.
    Podajemy gorące z frytkami lub pieczonymi kartofelkami i surówką.



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 marca 2018 Jak po meksykańsku, to ja to od razu biorę, a tabasco i innych pikantności nie warto pomijać, bo w tym cały smak :D Pycha :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń