Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świat nosi masę miłośników żeberek. Ja też się do nich zaliczam, lubię zjeść smaczne mięsko. Lubi to mój mąż, moi rodzice, a moja córka wręcz szaleje za żeberkami. Ostatnio w internecie znalazłam przepis na żeberka, który brzmiał niezwykle ciekawie i czułam, że po prostu muszę go wypróbować. Ja tylko czułam, ale mąż i córka ostatecznie mnie przekonali :) Dokonałam oczywiście, jak to ja, paru zmian i prezentuję Wam przepis już po moich zmianach. Te żeberka są tak wściekle pyszne, że grzech nie podzielić się przepisem, który w dodatku jest tak bajecznie prosty i szybki... Smaku tych żeberek nie da się łatwo do czegoś przyrównać. Są lekko pikantne, mają dymny aromat, są tak fajnie słodko-kwaśne... Po prostu musicie spróbować!!!
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 213
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 61
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 213
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 61
Składniki
Dzień wcześniej żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Posypujemy porządnie solą i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie w misce łączymy ze sobą składniki marynaty na jednolitą emulsję. Doprawiamy do smaku.
Powstałą marynatą zalewamy żeberka i pilnujemy, by każde z nich pokryło się marynatą. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce, w międzyczasie można to jeszcze zamieszać.
Następnego dnia żeberka wyjmujemy z marynaty i mocno obsmażamy na odrobinie oleju na patelni grillowej (lub zwykłej, jak sobie chcemy). Obsmażone żeberka przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą, która pozostała w misce. Tłuszczyk z patelni też dodajemy do naczynia. Pieczemy około 1,5h w 190 stopniach, na ostatnie kilka minut zdejmujemy pokrywę. Podajemy gorące z frytkami lub pieczonymi kartofelkami i surówką. Smacznego!!!!