Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie słodko - ostrym

Żeberka w sosie słodko - ostrym

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1780

Dodano:

Odsłon: 11183

Idealne danie na imprezę... ;-)

Składniki

  • żeberka wieprzowe - 1 kg
  • imbir - 20 g
  • czosnek - 7-8 ząbków
  • papryczka chili - 2 szt.
  • sok z połowy cytryny
  • ziarna sezamu - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • olej rzepakowy - 1 łyżka
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • miód - 2 łyżki
  • anyż - 5-6 gwiazdek
  • cynamon - pół łyżeczki
  • sól - płaska łyżeczka
  • pieprz - 2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy - 70 g (mała puszka)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (każdy z kostką)

  2. imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy, a papryczki drobno siekamy

  3. do miski wrzucamy imbir, czosnek i papryczki, dodajemy wszystkie pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy

  4. żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym (wybieramy takie z przykryciem), zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin

  5. całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez godzinę, po czym odkrywamy naczynie i pieczemy przez kolejne pół godziny w temperaturze 180 st C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń