Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś niedziela a ze względu że przyjechała moja córeczka już osiemnastoletnia tak więc przygotowałam pyszne żeberka w sosie własnym i w zaledwie trzech przyprawach. Chętnie podam wam przepis bo wyszły tak dobre że nawet się nie spodziewałam. Czasami mamy już dość swojskich kur, kaczek czy gęsi dlatego aby była odskocznia mamy ochotę na mięso wieprzowe.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1034
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 354
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3209
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 655
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1034
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 354
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3209
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 655
Składniki
Na początek przygotować potrzebne przyprawy czyli przyprawę do mięs, ziarenka smaku oraz gyros. Następnie żeberka pokroić w potrzebne nam kawałki. Jak już mamy przygotowane żeberka wtedy obsypać je przyprawami, dodać olej i dokładnie wszystko wmasować w żeberka i odstawić przykryte folią aluminiową na noc do lodówki aby przeszły smakiem i zapachem przypraw.
Tuż przed przygotowywaniem obiadu wyjąć żeberka z lodówki. Przygotować dużą głęboką patelnię. Na suchą rozgrzaną patelnię ułożyć żeberka i dokładnie obsmażyć z obu stron na rumiany lekko brązowy kolor. Jak już żeberka są ładnie obsmażone wlać na początek dwie szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy żeberka w czasie duszenia robią się już miękkie a woda wyparowała wlać ostatnią szklankę wody i nadal dusić do pełnej miękkości mięsa na żeberkach i zrobienia się sosu. Sos podczas duszenia wychodzi fajny klejący.
Tak przygotowane żeberka podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz jako surówka to kapusta kiszona z cebulą i olejem. Sos wyszedł tak dobry że nawet nie trzeba było go doprawiać podane przyprawy w zupełności starczyły na całe żeberka i po mimo dolania wody również nie trzeba było doprawiać. Żeberka wyszły tak smaczne i soczyste aż rozpływały się w ustach a chrząstki które były w żeberkach również były bardzo mięciutkie .