Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka z kiszoną kapustą, przełamane delikatnie ostrą papryczką, to pyszne danie główne. Nie potrzebujesz do niego żadnych dodatków albo możesz podać z ziemniakami.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 499
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 835
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 499
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 835
Składniki
Żeberka umyj, osusz, a następnie pokrój na mniejsze części. Z każdej strony oprósz czosnkiem granulowanym, papryką słodką w proszku, solą i pieprzem. Umieść w lodówce, najlepiej na kilka godzin. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż żeberka z każdej strony. Odstaw.
Kapustę kiszoną odsącz z zalewy. Posiekaj na mniejsze części. Włóż do garnka, wrzuć liście laurowe i ziela angielskie. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Podlej wodą tak, aby sięgała do połowy wysokości kapusty. Zagotuj i duś na małym ogniu przez 15 minut.
W tym czasie cebulę pokrój w piórka i papryczkę posiekaj drobno. Zeszklij na oleju, tym samym co wcześniej żeberka.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż połowę podgotowanej kapusty kiszonej, następnie ułóż mięso i przełóż cebulę z papryczką chili. Zakryj drugą częścią kapusty. Piecz pod przykryciem około półtorej godziny. Zdejmij pokrywkę i zostaw jeszcze na 10 minut aż wierzch się delikatnie zarumieni.