Do góry

Dania główne Przepis na:

żeberka z nutką pomarańczy

żeberka z nutką pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7930

Dodano:

Odsłon: 1178

pyszne :)

Składniki

  • 1,3 kg żeberek
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • sól, pieprz, liść laurowy, papryka ostra
  • tłuszcz do obsmażenia
  • trochę bulionu lub rosołu do podlania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć i po porcjować, posypać solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, żeberka obsmażyć ze wszystkich stron. Obsmażone żeberka przełożyć do garnka, w którym będą się dusiły, podlać trochę bulionem lub rosołem żeby się nie przypaliły dodać liść laurowy i dusić ok 1 h. Gdy żeberka będą już miękkawe dolać sok z pomarańczy i jeszcze dusić ok 20-30 min. Zredukować sosik i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 19 kwietnia 2013 Dziękuję Wam bardzo, te żeberka powstały przez przypadek tzw. improwizacja ale okazała się trafiona :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 19 kwietnia 2013 Ciekawy przepis, jak dotąd dodawałam pomarańcze
do pieczenia drobiu /kaczki/. Ta potrawa mi się
podoba, zabieram do książki kucharskiej. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń