Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka w tym wydaniu to smak mojego dzieciństwa - delikatne, odchodzące od kości mięsko a do tego aksamitne ziemniaczki pueree z masełkiem.
Żeberka kroimy na kawałki (po 2 kości na kawałek). Na mocno rozgrzany olej wrzucamy po kilka kawałków mięsa i przysmażamy na złoto z każdej strony. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy kostkę pieczeniową. Woda powinna lekko przykrywać mięso.
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na tej samej patelni. Gdy się zarumieni dodajemy również czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Mieszamy przez minutę i dodajemy do garnka.
Do garnka z mięsem, cebulą i czosnkiem dajemy również liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, całą gałązkę tymianku i łyżeczkę suszonego koperku.
Dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 1,5h).
Gdy mięso będzie lekko odchodziło od kości wyjmujemy je na głęboki talerz.
Sos miksujemy, aż będzie gładki.
W miseczce mieszamy śmietanę z posiekanym drobno świeżym koperkiem. Hartujemy śmietanę dolewając kilka łyżek gorącego wywaru. Gdy temperatura śmietany się podniesie, zdejmujemy z ognia garnek z mięsem i wlewamy do niego śmietanę (cały czas mieszając, aby się nie zważyła).
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy mięso z powrotem do sosu i całość mieszamy.
Podajemy z ziemniaczkami, kluseczkami, kaszą lub pieczywem.
Smacznego :)
Żeberka pieczone w zaprawie czosnkowo-selerowej - dla miłośników dań prostych...
Odsłon: 5650
Świat nosi masę miłośników żeberek. Ja też się do nich zaliczam, lubię zjeść...
Odsłon: 1327
Syte i rozgrzewające danie na nadchodzące zimne dni.
Odsłon: 270
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 254
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 254
Składniki
Żeberka kroimy na kawałki (po 2 kości na kawałek). Na mocno rozgrzany olej wrzucamy po kilka kawałków mięsa i przysmażamy na złoto z każdej strony. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy kostkę pieczeniową. Woda powinna lekko przykrywać mięso.
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na tej samej patelni. Gdy się zarumieni dodajemy również czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Mieszamy przez minutę i dodajemy do garnka. Do garnka z mięsem, cebulą i czosnkiem dajemy również liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, całą gałązkę tymianku i łyżeczkę suszonego koperku. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 1,5h).
Gdy mięso będzie lekko odchodziło od kości wyjmujemy je na głęboki talerz. Sos miksujemy, aż będzie gładki. W miseczce mieszamy śmietanę z posiekanym drobno świeżym koperkiem. Hartujemy śmietanę dolewając kilka łyżek gorącego wywaru. Gdy temperatura śmietany się podniesie, zdejmujemy z ognia garnek z mięsem i wlewamy do niego śmietanę (cały czas mieszając, aby się nie zważyła). Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy mięso z powrotem do sosu i całość mieszamy.
Podajemy z ziemniaczkami, kluseczkami, kaszą lub pieczywem.
Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 28
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 369