Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka w tym wydaniu to smak mojego dzieciństwa - delikatne, odchodzące od kości mięsko a do tego aksamitne ziemniaczki pueree z masełkiem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Żeberka kroimy na kawałki (po 2 kości na kawałek). Na mocno rozgrzany olej wrzucamy po kilka kawałków mięsa i przysmażamy na złoto z każdej strony. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy kostkę pieczeniową. Woda powinna lekko przykrywać mięso.
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na tej samej patelni. Gdy się zarumieni dodajemy również czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Mieszamy przez minutę i dodajemy do garnka. Do garnka z mięsem, cebulą i czosnkiem dajemy również liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, całą gałązkę tymianku i łyżeczkę suszonego koperku. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 1,5h).
Gdy mięso będzie lekko odchodziło od kości wyjmujemy je na głęboki talerz. Sos miksujemy, aż będzie gładki. W miseczce mieszamy śmietanę z posiekanym drobno świeżym koperkiem. Hartujemy śmietanę dolewając kilka łyżek gorącego wywaru. Gdy temperatura śmietany się podniesie, zdejmujemy z ognia garnek z mięsem i wlewamy do niego śmietanę (cały czas mieszając, aby się nie zważyła). Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy mięso z powrotem do sosu i całość mieszamy.
Podajemy z ziemniaczkami, kluseczkami, kaszą lub pieczywem.
Smacznego :)