Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wariacja na smaczne i sycące danie z żeberek: obsmażone żeberka zapiekane z fasolą i zmiksowanymi pomidorami z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół prowansalskich. Możemy podawać z kluskami z dziurką, pyzami ziemniaczanymi, ziemniakami lub pieczywem.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2641
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4581
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102170
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6526
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2641
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4581
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102170
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6526
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z jedną lub dwoma kostkami. Majeranek mieszamy z solą, pieprzem i papryką. Powstałą mieszanką nacieramy żeberka a następnie smarujemy keczupem. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 6 godz.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz /olej lub smalec/, obsmażamy na nim żeberka na rumiano z obu stron i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Fasolę odsączamy z zalewy /możemy ją dodatkowo przepłukać/ i rozkładamy na żeberkach.
Pomidory /najlepiej bardzo dojrzałe aby miały dużo soku/ obieramy ze skórki i miksujemy - powinniśmy otrzymać ok. 400 ml pulpy. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy i mieszamy z zmiksowanymi pomidorami i ziołami prowansalskimi.
Powstałym sosem zalewamy żeberka z fasolą. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i zapiekamy ok. 80-90 min.