Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone klopsiki

Zielone klopsiki

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 1381

Wiosna w pełni, więc chcę się jeść zdrowo i kolorowo, ale zarazem pożywnie. Zapraszam zatem na zielone klopsiki z mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i świeżej pietruszki i koperku. Jest to całkowicie nowa odmiana tradycyjnych klopsików. Smacznego :)

Składniki

  • Mięso mielone 250 g.
  • Ryż ok. 30 g.
  • Marchew 1 szt. mała
  • Pietruszka 1/2 szt.
  • Cebula 1/2 szt.
  • Pietruszka 1 pęczek
  • Koperek 1 pęczek
  • Jako 1 szt.
  • Bułka tarta 5-6 łyżek
  • Olej rzepakowy 2-3 łyżki
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu i zostawić do wystygnięcia.
    Marchew i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Natkę pietruszki i koperek umyć i drobno posiekać.
    Cebulkę obrać, drobno pokroić i chwilę podsmażyć na maśle klarowanym.

  2. W misce wymieszać mięso mielone z natką pietruszki, koperkiem, marchewką, pietruszką, cebulką, ryżą i jajkiem. Doprawić pieprzem i solą. Następnie uformować małe klopsiki obtaczając w bułce tartej. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 5 min. obracając co jakiś czas. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku przez ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni.

  3. Smacznego :)

  4. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń