Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone kopytka z gulaszem

Zielone kopytka z gulaszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 327

Pyszne zielone kopytka z dodatkiem zieleninki podane z domowym gulaszem to idealne drugie danie. Bardzo sycące i smaczne a w dodatku pozwala wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu. A więc ekonomicznie i pysznie.

Składniki

  • kopytka po przygotowaniu
  • 0.5 kg mięsa wieprzowego
  • ziele angielskie ok. 2-3 ziarenka
  • liście laurowe
  • duża cebula
  • łyżeczka płaska słodkiej papryki
  • mąka do oprószenia mięsa
  • Sól
  • Pieprz
  • olej do smażenia
  • woda do podlania
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone mięso wieprzowe kroimy w kostki równej wielkości. Oprószam delikatnie mąką, doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnie na rozgrzany olej. Im ciemniejszy chcemy uzyskać kolor sosu tym dłużej trzymamy mięso na patelni, uważając aby go nie przypalić. W tym czasie na mniejszej patelni szklimy cebulę na złoty kolor.

  2. Do podsmażonego mięsa wlewamy wodę ok 700 ml, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Podsmażoną cebulkę również dodajemy do mięsa. Ja dodaję także trochę marchewki do gulaszu.
    Gulasz należy gotować ok 1 godziny, sprawdzając miękkość mięsa. Na koniec sprawdzamy smak i dodajemy paprykę oraz jeśli trzeba jeszcze dodać pieprz i sól.
    Na koniec zabielamy i zagęszczamy trochę nasz gulasz. Zrumienioną mąkę mieszam ze śmietaną i zimną wodą, dodając 3 łyżeczki gorącego gulaszu. Całość dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek. Wlewam do gulaszu szybko mieszając. Gotuję około 3-4 minut i gotowe.

  3. Przygotowanie kopytek
    05.kg ziemniaków z dnia poprzedniego
    szklanka mąki zwykłej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    posiekana natka pietruszki, bazylia - im więcej tym bardzie zielone i aromatyczne będą kopytka
    1 jajko
    sól, pieprz

    Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy. Następnie z kawałków ciasta robimy wałeczek i ukośnie kroimy kopytka wg upodobań, krótkie, długie.
    W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, wrzucamy kopytka. Po wypłynięciu kopytek do góry gotujemy ok 3 minut.

    Kopytka idealnie pasują do gulaszu, a zawarta w nich pietruszka i bazylia podkreślają smak gulaszu idealnie się z nim łącząc. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń