Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne zielone kopytka z dodatkiem zieleninki podane z domowym gulaszem to idealne drugie danie. Bardzo sycące i smaczne a w dodatku pozwala wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu. A więc ekonomicznie i pysznie.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1366
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12219
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1366
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12219
Składniki
Umyte i osuszone mięso wieprzowe kroimy w kostki równej wielkości. Oprószam delikatnie mąką, doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnie na rozgrzany olej. Im ciemniejszy chcemy uzyskać kolor sosu tym dłużej trzymamy mięso na patelni, uważając aby go nie przypalić. W tym czasie na mniejszej patelni szklimy cebulę na złoty kolor.
Do podsmażonego mięsa wlewamy wodę ok 700 ml, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Podsmażoną cebulkę również dodajemy do mięsa. Ja dodaję także trochę marchewki do gulaszu. Gulasz należy gotować ok 1 godziny, sprawdzając miękkość mięsa. Na koniec sprawdzamy smak i dodajemy paprykę oraz jeśli trzeba jeszcze dodać pieprz i sól. Na koniec zabielamy i zagęszczamy trochę nasz gulasz. Zrumienioną mąkę mieszam ze śmietaną i zimną wodą, dodając 3 łyżeczki gorącego gulaszu. Całość dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek. Wlewam do gulaszu szybko mieszając. Gotuję około 3-4 minut i gotowe.
Przygotowanie kopytek 05.kg ziemniaków z dnia poprzedniego szklanka mąki zwykłej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej posiekana natka pietruszki, bazylia - im więcej tym bardzie zielone i aromatyczne będą kopytka 1 jajko sól, pieprz Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy. Następnie z kawałków ciasta robimy wałeczek i ukośnie kroimy kopytka wg upodobań, krótkie, długie. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, wrzucamy kopytka. Po wypłynięciu kopytek do góry gotujemy ok 3 minut. Kopytka idealnie pasują do gulaszu, a zawarta w nich pietruszka i bazylia podkreślają smak gulaszu idealnie się z nim łącząc. Smacznego