Dania główne Przepis na:
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Liście rukoli wrzucam do pojemnika i rozdrabniam blenderem z pestkami dyni, ząbkiem czosnku, oliwą, parmezanem, solą i pieprzem do smaku, uzyskując konsystencję drobniutkich ziarenek. Makaron gotuję w osolonej wodzie, z dodatkiem oliwy, aż będzie "al dente", co będzie trwało najwyżej parę minut. Odcedzam makaron i mieszam go delikatnie z pesto. Rozkładam na cztery talerze i polewam każdą porcję dodatkową oliwą i posypuję parmezanem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

egen 09 września 2010Zgłoś do usunięcia
Jest to typowo włoski przepis,tylko w miejsce pinoli "orzeszków z szyszek",używa się pestek z dynii,brakuje tylko szczypty sera ''pecorino''.Pesto nie musi być tylko z bazylii..bardzo często robi się z rucoli,i jest wyśmienite...a tym bardziej że wyżej wymienione składniki można dostać również w Polsce.Spróbujcie, jest palce lizać!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kasibar 08 września 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię pesto. Twoje danie też na pewno jest pyszne, ale chyba ma niewiele wspólnego z pesto, bo nie ma tu bazylii, a to przecież podstawa w zielonym pesto.0 Kto głosował? | Odpowiedz

moniaaaa 30 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
lubie takie rzeczy:))4 Kto głosował? | Odpowiedz

akamyll 28 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
omg!!! pyyysznoooościii :))koniecznie, koniecznie muszę to zrobić!
4 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 28 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
mmmm wygląda przepysznie, uwielbiam pesto, a takie własnej roboty ... na pewno nieziemsko smakuje :-)4 Kto głosował? | Odpowiedz