Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3388
Dodano: 24.05.2018
Odsłon: 2304
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Poledwiczki dokladnie myjemy, osuszamy, przyprawiamy sola i czarnym pieprzem, odstawiamy .
Ziemniaczki obieramy i nastawiamy do gotowania w osolonej wodzie.
W szerokim, lub wysokim garnku nastawiamy wode na szparagi, dodajac lyzeczke soli, lyzeczke cukru i lyzeczke masla. W tym czasie przygotowujemy szparagi: ucinamy zdrewniale konce, obieramy obierakiem do 1/3 wysokosci i dajemy na wrzaca wode. odczekujemy, az woda ponownie zacznie wrzec i odliczamy ok. 8 do 10 minut. Szparagi sa gotowe- wyjmujemy je z wrzatku. nasze ziemniaczki takze sie juz ugotowaly, a my podczas tego czasu smazylismy na masle (pod pokrywa) opanierowane poledwiczki (maka, jako, bulka tarta - w takiej kolejnosci). Moje ziemniaczki dodatkowo dalam na maslo po smazeniu poledwiczek i podsmazylam je na zloto.
W miedzyczasie musimy sie tez zmiescic z przygotowaniem sosu holendrskiego: a wiec szybciutko rozpuszczamy 150 g masla, juz ubijamy na parze zoltka z dodatkiem wina na puszysta piane, do ktorej z kolei dodajemy gorace maslo, ciagle ubijajac. Jedynymi przyprawami do sosu beda sol i bialy pieprz.
Gotowe!!!!
Teraz robimy smakowita kompozycje na duzym talerzu, chwilke sie przygladamy, a nastepnie palaszujemy :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 24 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Ach! co za smaki! holender do szparagow jest idealny!3 Kto głosował? | Odpowiedz