Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielony krem kabaczkowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 40
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 40
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Składniki
Kabaczek (patison lub cukinię) umyj starannie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w półplasterki. Starsze warzywo musisz wcześniej obrać i pozbawić nasion. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć plasterki kabaczka i czosnek, chwilę smaż. Zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). Wrzuć zamrożony groszek. Gotuj na małym ogniu 20 minut.
Gdy warzywa będą zupełnie miękkie, zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj zupę na gładki krem razem ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Podawaj np. z grzankami.
czas ok. 45 min; porcja – 250 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety