Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron ze szparagami, cukinią i mleczkiem kokosowym Przepis od wspaniałego Warzywizmu
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 996
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 623
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4043
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 66
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 996
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 623
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4043
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 66
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki w ok. ⅓ długości, końcówki wyrzucamy, a resztę kroimy na 4cm kawałki. Cukinię kroimy w cienkie półtalarki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Makaron gotujemy według instrukcji, ugotowany przelewamy zimną wodą.
Na dużej patelni rozgrzewamy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dolewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy cukinię, smażymy 3 minuty mieszając. Warzywa zgarniamy na boki, pośrodku patelni robimy miejsce, wlewamy do niego 1 łyżkę oliwy i wrzucamy czosnek, smażymy 1 minutę mieszając.
Dolewamy kolejną 1 łyżkę oliwy i wrzucamy szparagi i smażymy 3 minuty mieszając. Dusimy całość przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Wsypujemy przyprawy - sól, pieprz, suszoną bazylię i oregano. Wsypujemy liście szpinaku i mieszamy z warzywami
Wlewamy mleczko kokosowe - możesz użyć tylko gęstej części mleczka kokosowego, wówczas danie będzie bardziej kremowe, albo całości mleczka z puszki, wówczas będzie nieco bardziej wodniste. Wsypujemy 3 łyżki płatków drożdżowych i mieszamy.
Makaron mieszamy z sosem - na patelni albo w dużym garnku. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii, ewentualnie posypane posiekanym szczypiorkiem, orzeszkami piniowymi lub płatkami migdałów. Smacznego!