Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczana lazania"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 366
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 418
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 366
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 418
Składniki
czas ok. 70 min; porcja – 570 kcal, cena 5 zł
Ziemniaki wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj w mundurkach. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, oprósz je solą i pieprzem. Smaż 8 minut. Obierz i poszatkuj cebule. Dodaj do mięsa razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Smaż 2-3 minuty.
Dodaj posiekane pomidory z puszki (z zalewą). Duś 10 minut. Liście kapusty opłucz, przekrój na połówki, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 5 minut. Wyjmij, odcedź i przestudź.
Przygotuj zasmażkę z łyżki masła i mąki. Mieszając, stopniowo wlewaj do niej bulion oraz mleko. Ogrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj 5 dag startego sera. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. W naczyniu układaj warstwy ziemniaków, kapusty oraz mięsa. Każdą warstwę polewaj sosem serowym. Wierzch posyp resztą startego sera. Zapiekaj 30 min w 180 st. Udekoruj natką.Źródło: Świat kobiety