Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczana lazania"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 135
Królowa grilla :)
Odsłon: 1248
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 188
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 135
Królowa grilla :)
Odsłon: 1248
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 188
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
czas ok. 70 min; porcja – 570 kcal, cena 5 zł
Ziemniaki wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj w mundurkach. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, oprósz je solą i pieprzem. Smaż 8 minut. Obierz i poszatkuj cebule. Dodaj do mięsa razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Smaż 2-3 minuty.
Dodaj posiekane pomidory z puszki (z zalewą). Duś 10 minut. Liście kapusty opłucz, przekrój na połówki, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 5 minut. Wyjmij, odcedź i przestudź.
Przygotuj zasmażkę z łyżki masła i mąki. Mieszając, stopniowo wlewaj do niej bulion oraz mleko. Ogrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj 5 dag startego sera. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. W naczyniu układaj warstwy ziemniaków, kapusty oraz mięsa. Każdą warstwę polewaj sosem serowym. Wierzch posyp resztą startego sera. Zapiekaj 30 min w 180 st. Udekoruj natką.Źródło: Świat kobiety