Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczana strapaczka

Ziemniaczana strapaczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2489 Ocena: 17442

Dodano:

Odsłon: 1012

Bieszczadzkie danie z okolic Wetliny.

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • 30 dag mąki
  • 10 dag wędzonego boczku lub słoniny
  • 20 dag bryndzy
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaczana strapaczka

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, zetrzeć i wymieszać z mąką i solą. Następnie wrzucać łyżką kluski na gorący osolony wrzątek i gotować do czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię, po czym odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć wyjąć z patelni powstałe skwarki, a na tym tłuszczu podsmażyć kluski. Gorące wyłożyć do miseczki, posypać pokrojoną bryndzą, skwarkami z boczku i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 11 sierpnia 2018 Przecież na zdjęciu nie jest bryndza tylko oscypek. Bryndza to mazisty twarożek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń