Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-04-2011
Fantastyczny obiad! Lub kolacja :)
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6003
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9049
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8432
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5792
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6003
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9049
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8432
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5792
Składniki
Na parze ugotowałam 5 ziemniaków. Na patelni usmażyłam pętko kiełbasy pokrojonej w plasterki i 2 cebule.
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwy: plastry ziemniaków z odrobiną soli - kiełbasa z cebulą - plastry pomidora obsypane pieprzem ziołowym - plastry ziemniaka z odrobiną soli - kiełbasa z cebulą - pomidory obsypane pieprzem ziołowym - sos beszamelowo-czosnkowy.
A sos robimy tak: na rozgrzaną patelnię włożyłam ok. 6 łyżek masła. Kiedy się roztopiło, wsypałam 3 łyżki mąki i połączyłam. Po połączeniu i podgrzaniu 20-30 sekund zaczęłam dolewać malutkie porcje mleka, intensywnie mieszając. Mleka dolewałam tyle, aż masa miała konsystencję sosu. Do takiego sosu wsypałam łyżeczkę granulowanego czosnku.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.