Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-04-2011
Fantastyczny obiad! Lub kolacja :)
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 51
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 120
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 1191
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 51
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 120
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 1191
Składniki
Na parze ugotowałam 5 ziemniaków. Na patelni usmażyłam pętko kiełbasy pokrojonej w plasterki i 2 cebule.
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwy: plastry ziemniaków z odrobiną soli - kiełbasa z cebulą - plastry pomidora obsypane pieprzem ziołowym - plastry ziemniaka z odrobiną soli - kiełbasa z cebulą - pomidory obsypane pieprzem ziołowym - sos beszamelowo-czosnkowy.
A sos robimy tak: na rozgrzaną patelnię włożyłam ok. 6 łyżek masła. Kiedy się roztopiło, wsypałam 3 łyżki mąki i połączyłam. Po połączeniu i podgrzaniu 20-30 sekund zaczęłam dolewać malutkie porcje mleka, intensywnie mieszając. Mleka dolewałam tyle, aż masa miała konsystencję sosu. Do takiego sosu wsypałam łyżeczkę granulowanego czosnku.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.