Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 7218
Dodano: 12.04.2011
Odsłon: 31097
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Na parze ugotowałam 5 ziemniaków. Na patelni usmażyłam pętko kiełbasy pokrojonej w plasterki i 2 cebule.
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwy: plastry ziemniaków z odrobiną soli - kiełbasa z cebulą - plastry pomidora obsypane pieprzem ziołowym - plastry ziemniaka z odrobiną soli - kiełbasa z cebulą - pomidory obsypane pieprzem ziołowym - sos beszamelowo-czosnkowy.
A sos robimy tak: na rozgrzaną patelnię włożyłam ok. 6 łyżek masła. Kiedy się roztopiło, wsypałam 3 łyżki mąki i połączyłam. Po połączeniu i podgrzaniu 20-30 sekund zaczęłam dolewać malutkie porcje mleka, intensywnie mieszając. Mleka dolewałam tyle, aż masa miała konsystencję sosu. Do takiego sosu wsypałam łyżeczkę granulowanego czosnku.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (13)

taura 16 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Tolado51 zrób tą zapiekankę z obojętne jakiej kiełbasy, obojętnie jakiego żółtego sera, a zobaczysz, że smak nie będzie obojętny :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

tolada51 16 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Kiedys dawno temu, madziu1208 na starkowany ser mówiono starty, albo utarty...0 Kto głosował? | Odpowiedz

tolada51 16 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Znowu typowy polski przepis: kielbasa... Moze w Polsce jest tylko jedna, ale gdzie indziej dobrze byloby znac nazwe... A do tego najlepszy zolty ser, obojetne jaki, byleby byl zólty... Smak bedzie tez obojetny...0 Kto głosował? | Odpowiedz

madzia1208 14 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Dziś zrobiłam na obiad.Dodałam tylko starkowany ser i było pyszne.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 14 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Uwazam,ze to co podane w przepisie daje lepszy efekt.Ja tez robie czesto zapiekanki!Sa smaczne.1 Kto głosował? | Odpowiedz

buniek100 14 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Owszem mogą być surowe ale musisz dłużej zapiekać i jest smak inny.Osobiście wolę ugotowane.
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 13 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Przepraszam, wtrącę się: nie tylko z surowymi, ale nawet z nie za bardzo dogotowanymi ziemniakami zapiekanka się nie uda.0 Kto głosował? | Odpowiedz

taura 13 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Annuar, nie próbowałam z surowymi ziemniakami. Obawiam się, ze mogłyby się wystarczająco nie ugotować w zapiekance. Ale może się mylę... :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

mimi619 13 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Pysznie wygląda. Kocham takie zapiekanki !1 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 13 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Lubię takie jednogarnkowe dania na kolację czy obiad. Podoba mi się dodatek pomidora. A próbowałaś kiedyś z surowymi ziemniakami (pytam z wrodzonej wygody) ?1 Kto głosował? | Odpowiedz