Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i bakłażanem

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i bakłażanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 282 Ocena: 3215

Dodano:

Odsłon: 141

zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i sosem mięsnym pod beszamelem- na wzór greckiej mousaki

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz do smaku
  • beszamel
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wywaru/rosołku
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • sol, pieprz, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i bakłażanem

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić w plastry, każdy plaster posypać z obu stron lekko solą i odłożyć na 15 minut.
    Ziemniaki obrać, i ugotować na półtwardo, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
    Bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym z wody, która się wytrąciła pod wpływem soli, następnie posmarować plastry lekko oliwą - usmażyć ( najlepiej na patelni grillowej) albo podpiec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  2. Cebulę pokroić w kawałki, marchewkę pokroić w drobną kosteczkę, ząbek posiekać.
    Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć trochę cebulę, dodać marchewkę i czosnek, smażyć 10 minut.
    Dodać mięso, przesmażyć z warzywami kolejne 10 minut, dodać passatę, oregano, sól i pieprz, smażyć 5 minut.

  3. Przygotować beszamel - w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i przesmażyć, wlać mleko i wywar, gotować aż sos zgęstnieje, dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem.
    Ziemniaki pokroić w plastry.
    Formę do zapiekania lekko wysmarować oliwą, ułożyć na spodzie pokrojone ziemniaki. Na ziemniaki wyłożyć 1/2 sosu mięsnego, zalać kilkoma łyżkami beszamelu, na to ułożyć połowę plastrów bakłażana, resztę sosu mięsnego, kilka łyżek beszamelu, na to resztę bakłażana, i na wierzchu resztę beszamelu.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut, piec 35-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń