Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i sosem mięsnym pod beszamelem- na wzór greckiej mousaki
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 544
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2104
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 543
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 544
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2104
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 543
Składniki
Bakłażana pokroić w plastry, każdy plaster posypać z obu stron lekko solą i odłożyć na 15 minut. Ziemniaki obrać, i ugotować na półtwardo, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym z wody, która się wytrąciła pod wpływem soli, następnie posmarować plastry lekko oliwą - usmażyć ( najlepiej na patelni grillowej) albo podpiec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Cebulę pokroić w kawałki, marchewkę pokroić w drobną kosteczkę, ząbek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć trochę cebulę, dodać marchewkę i czosnek, smażyć 10 minut. Dodać mięso, przesmażyć z warzywami kolejne 10 minut, dodać passatę, oregano, sól i pieprz, smażyć 5 minut.
Przygotować beszamel - w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i przesmażyć, wlać mleko i wywar, gotować aż sos zgęstnieje, dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić w plastry. Formę do zapiekania lekko wysmarować oliwą, ułożyć na spodzie pokrojone ziemniaki. Na ziemniaki wyłożyć 1/2 sosu mięsnego, zalać kilkoma łyżkami beszamelu, na to ułożyć połowę plastrów bakłażana, resztę sosu mięsnego, kilka łyżek beszamelu, na to resztę bakłażana, i na wierzchu resztę beszamelu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut, piec 35-40 minut.