Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-08-2020
Pyszne, domowe danie - ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i groszkiem z dodatkiem mlecznego sosu serowego.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21240
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 142
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 317
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 423
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21240
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 142
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 317
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 423
Składniki
Ziemniaki pokroić w plasterki ( najlepiej na mandolinie albo robocie kuchennym). Zagotować wodę, obficie posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 3-4 minut, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, odstawić do odsączenia z wody. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę kilka minut, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać mięso. Rozbijając drewnianą łyżka, smażyć ok 10 minut, posolić, popieprzyć, dodać przyprawę i groszek, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut.
W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, wlać mleko i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować 1 łyżką masła. wyłożyć na dno 1/3 ziemniaków a na to 1/2 mięsa i polać 1/2 sosu. Na to znów ziemniaki, resztę mięsa i resztę sosu . Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posypac papryka i wyłożyć kawałki masła ( łącznie 1 łyżka).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Podawać posypane szczypiorkiem, najlepiej z dodatkiem surówki albo mizerii.