Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i groszkiem

Przepis dnia 2020-08-30
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 3413

Dodano:

Odsłon: 13095

Pyszne, domowe danie - ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i groszkiem z dodatkiem mlecznego sosu serowego.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków dobrych do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy albo oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 kg mięsa mielonego (u mnie mieszanka wieprzowego i indyka)
  • 1 łyżeczka przyprawyr do mięsa mielonego
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 100 g sera żółtego ( u mnie emmentaler)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 lyzeczki slodkiej papryki
  • szczypiorek do posypania na wierzchu
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i groszkiem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki pokroić w plasterki ( najlepiej na mandolinie albo robocie kuchennym).
    Zagotować wodę, obficie posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 3-4 minut, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, odstawić do odsączenia z wody.
    Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę kilka minut, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać mięso. Rozbijając drewnianą łyżka, smażyć ok 10 minut, posolić, popieprzyć, dodać przyprawę i groszek, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut.

  2. W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, wlać mleko i gotować aż sos zgęstnieje.
    Dodać starty ser, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
    Formę do zapiekania wysmarować 1 łyżką masła. wyłożyć na dno 1/3 ziemniaków a na to 1/2 mięsa i polać 1/2 sosu. Na to znów ziemniaki, resztę mięsa i resztę sosu .
    Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posypac papryka i wyłożyć kawałki masła ( łącznie 1 łyżka).

  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
    Podawać posypane szczypiorkiem, najlepiej z dodatkiem surówki albo mizerii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń