Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na coś bardziej kalorycznego. Miłośnicy ziemniaków dobrze wiedzą, że ziemniaki najlepiej smakują właśnie w towarzystwie wołowiny, sera, śmietany i szczypiorku!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30789
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3576
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2739
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1089
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30789
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3576
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2739
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1089
Składniki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojone w piórka cebule. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż się zezłoci. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko mieszamy i przekładamy do garnka.
Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i smażymy aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do mięsa.
Na tą samą patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy szczpytę słodkiej i szczyptę ostrej papryki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy ze śmietaną starając się dokładnie zdjąć smak ze spodu patelni (resztki smażonego wcześniej mięsa).
Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki.
Blaszkę smarujemy masłem i układamy warstwami: ziemniaki, cienka warstwa śmietany, mięso i boczek, starty żółty ser. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 40 min, aż ser się zezłoci. Przed końcem pieczenia posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!