Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na coś bardziej kalorycznego. Miłośnicy ziemniaków dobrze wiedzą, że ziemniaki najlepiej smakują właśnie w towarzystwie wołowiny, sera, śmietany i szczypiorku!
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 45
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 132
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 45
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 132
Składniki
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojone w piórka cebule. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż się zezłoci. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko mieszamy i przekładamy do garnka.
Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i smażymy aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do mięsa.
Na tą samą patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy szczpytę słodkiej i szczyptę ostrej papryki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy ze śmietaną starając się dokładnie zdjąć smak ze spodu patelni (resztki smażonego wcześniej mięsa).
Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki.
Blaszkę smarujemy masłem i układamy warstwami: ziemniaki, cienka warstwa śmietany, mięso i boczek, starty żółty ser. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 40 min, aż ser się zezłoci. Przed końcem pieczenia posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!