Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z dnia poprzedniego czy z obiadu ugotowanych ziemniaków. Poza tym babeczkami można zastąpić ziemniaki do obiadu, a także podać na kolację z ulubionym dipem. Są pyszne, idealnie smakują z sosem ogórkowym.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1541
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1408
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 295
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1541
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1408
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 295
Składniki
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i utłuc na puree. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać posiekaną cebulę, lekko podsmażyć. Odstawić do wystygnięcia, a następnie dodać do ziemniaków. Do masy dodać mąkę, starty na tarce parmezan i żółty ser, białka, całe jajka, mleko oraz przyprawy. Wyrobić dłońmi na jednolitą masę - powinna być zwarta, w razie potrzeby dosypać mąki. Blachę z foremkami lekko posmarować oliwą. Łyżeczką napełniać zagłębienia w blasze. Lekko wygładzić wierzch. Piec około 35 minut w 190st do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut, aby lekko przestygły. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (wraz ze skórką). Podlać wodą z ogórków i dusić na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem. Po odparowaniu wody, dolać pół szklanki następnej (najlepsza znów będzie woda od ogórków, jeśli jeszcze jest) i znowu dusić do odparowania. Na małej patelni zrumienić 1-2 łyżki mąki z masłem. Do uduszonych, a nawet lekko przesmażonych ogórków dolać kolejne pół szklanki wody i zagotować. Dodać uprzednio przygotowaną zasmażką, dodać sól, pieprz do smaku. Nie gotować, ale utrzymywać gorący. Podawać obficie polane gorącym sosem ogórkowym.