Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i tanie ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4160
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11390
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6529
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5492
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13553
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5334
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4160
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11390
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6529
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5492
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13553
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5334
Składniki
Robimy sos. Cebulę drobno kroimy. Smażymy na oleju, gdy zeszkli się odsypujemy na bok. Pieczarki kroimy w kostkę. Wsypujemy na suchą patelnię i odparowujemy wodę (3 do 4 minut). Do pieczarek wsypujemy cebulę. Dodajemy 2 łyżki masła. Sypiemy sól i pieprz do smaku. Dusimy 4 minuty. W międzyczasie wlewamy do głębszego naczynia śmietanę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki soli. Wlewamy do pieczarek i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać ściągamy z palnika.
Teraz kotlety. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Do garnka wrzucamy natkę pietruszki, liście laurowe i solimy. Gdy ostygną rozgniatamy tłuczkiem dodając 1/4 kostki masła i jajko. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z sosem.