Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam ziemniaczane kotlety, faszerowane wieprzowym mięsem mielonym. Użytymi składnikami przypominają cepeliny (kartacze), lecz kształt mają inny, taki prostokątny kotlet ziemniaczany, usmażony na wolnym ogniu. Ziemniaczane kotlety są bardzo smaczne.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Obie masy ziemniaczane mieszamy, wyrabiamy z nich ciasto. Możemy w trakcie wyrabiania troszkę posolić. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzmi i majerankiem. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 równe części, farsz mięsny również dzielimy na 4 porcje.
Z każdej porcji masy ziemniaczanej formujemy placek na który dodajemy spłaszczony prostokąt z farszu mięsnego. Zlepiamy jak kartacza, tylko że zrobimy ziemniaczane kotlety takie płaskie, prostokątne kotlety z ziemniaków, nadziane farszem mięsnym.
W międzyczasie nagrzewamy patelnię z olejem. Na rozgrzany olej układamy uformowane kotlety, smażymy na małym ogniu do zarumienienia się z obu stron. Kotlety ziemniaczane musimy smażyć dłużej na małym ogniu, pod przykryciem, żeby surowy farsz mięsny był upieczony, a nie surowy.
Musimy kilkakrotnie przewracać kotlety, żeby ładnie były usmażone.
Usmażone kotlety wykładamy na talerze i konsumujemy. Smacznego :)