Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczane kotlety z mielonym mięsem.

Ziemniaczane kotlety z mielonym mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1513 Ocena: 20376

Dodano:

Odsłon: 6103

Polecam ziemniaczane kotlety, faszerowane wieprzowym mięsem mielonym. Użytymi składnikami przypominają cepeliny (kartacze), lecz kształt mają inny, taki prostokątny kotlet ziemniaczany, usmażony na wolnym ogniu. Ziemniaczane kotlety są bardzo smaczne.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obie masy ziemniaczane mieszamy, wyrabiamy z nich ciasto. Możemy w trakcie wyrabiania troszkę posolić. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzmi i majerankiem. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 równe części, farsz mięsny również dzielimy na 4 porcje.

  2. Z każdej porcji masy ziemniaczanej formujemy placek na który dodajemy spłaszczony prostokąt z farszu mięsnego. Zlepiamy jak kartacza, tylko że zrobimy ziemniaczane kotlety takie płaskie, prostokątne kotlety z ziemniaków, nadziane farszem mięsnym.

  3. W międzyczasie nagrzewamy patelnię z olejem. Na rozgrzany olej układamy uformowane kotlety, smażymy na małym ogniu do zarumienienia się z obu stron. Kotlety ziemniaczane musimy smażyć dłużej na małym ogniu, pod przykryciem, żeby surowy farsz mięsny był upieczony, a nie surowy.

  4. Musimy kilkakrotnie przewracać kotlety, żeby ładnie były usmażone.

  5. Usmażone kotlety wykładamy na talerze i konsumujemy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 września 2017 Hmmm, a 35 dag może być, bo nie wiem, czy się wrobimy? ;)
Pysznie wyglądają i lecą do pamiętnika i do wypróbowania :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń