Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczane kuleczki

Ziemniaczane kuleczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 563 Ocena: 7953

Dodano:

Odsłon: 3276

Moja propozycja na obiad lub smaczna przekąskę. Ziemniaczane kuleczki, miękkie w środku i chrupiące zewnątrz.

Składniki

  • 500 g. ugotowanych ziemniaków
  • 2 surowe jaja
  • 6 kopiatych łyżek mąki
  • Sól
  • pieprz
  • papryka ostra wędzona pół łyżeczki
  • Natka pietruszki
  • 1/3 szklanki mleka, bułka tarta do obtoczenia
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaczane kuleczki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki są najlepsze z poprzedniego dnia. Jeżeli mamy świeżo ugotowane, muszą być dobrze wystudzone.
    Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mleko, mąkę jajka i przyprawy.
    Natkę pietruszki siekamy i łączymy z masą.
    Odstawiamy na pół godziny. Łyżeczką nabieramy porcje i formujemy dłońmi kuleczki jednakowych rozmiarów. Obtaczamy je w bułce tartej
    Smażymy na głębokim tłuszczu.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń