Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczane kulki z cynamonem"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32508
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1163
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 425
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32508
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1163
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 425
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj. Ostudzone zmiel. Masę włóż do miski. Wyjmij 1/4 ziemniaków, w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wyjęte ziemniaki, 2 żółtka i półtorej szklanki mąki pszennej. Delikatnie wyrób gładkie ciasto.
Twaróg trzy razy zmiel. Dodaj pozostałe żółtko i pół szklanki cukru, wyrób. Z ciasta ziemniaczanego uformuj wałki, pokrój na 2-3 cm kawałki. W rękach ulep kulki wielkości mandarynki, a następnie uformuj placki. Na każdym ułóż porcję sera, sklej, podsypując pozostałą mąką.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kulki, gdy wypłyną, gotuj na wolnym ogniu 15 min. Kulki wyjmij łyżką cedzakową, przelej zimną wodą.
Masło stop na patelni, przesmaż kluski. Posyp cynamonem i polej kremówką.
Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2,90 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie