Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczane placki po cygańsku.

Ziemniaczane placki po cygańsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1472 Ocena: 19362

Dodano:

Odsłon: 432

Usmażone placki ziemniaczane podane z sosem wieprzowym ugotowanym z wieprzowej szynki.

Składniki

  • Placki:
  • ziemniaki 3 kg
  • jajko kurze 3 szt.
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • sól do smaku
  • cebula 1 szt.
  • pieprz do smaku
  • majeranek 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • Sos z wieprzowiną:
  • szynka wieprzowa 1,2 kg
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 8 szt.
  • suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • por biała część
  • lubczyk
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • mąka pszenna do zagęszczenia
  • śmietana 30% do zabielenia sosu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie placków:

    Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy razem z cebulą na tarce przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, majeranek i jajka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor obu stron. Po usmażeniu placki osączamy na ręczniczku papierowym z oleju.

  2. Wykonanie sosu:

    Wymytą szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do zarumienienia się kostek mięsa. W między czasie zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli mięso na patelni zarumieni się to przekładamy je do gotującego się bulionu warzywnego. Do garnka dodajemy pokrojonego pora, lubczyk i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i koper. Gotujemy kilka minut i po tym czasie zagęszczamy sos mąką oraz lekko zabielamy sos

    śmietaną.

  3. Wykonanie placków po cygańsku:

    Placka układamy na talerzu, na środku placka układamy kostki mięsa, składamy placka na pół i polewamy sosem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń