Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Usmażone placki ziemniaczane podane z sosem wieprzowym ugotowanym z wieprzowej szynki.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1118
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5823
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1136
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1208
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 452
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1118
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5823
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1136
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1208
Składniki
Wykonanie placków: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy razem z cebulą na tarce przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz, majeranek i jajka. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy olej na patelni i smażymy placki na złocisty kolor obu stron. Po usmażeniu placki osączamy na ręczniczku papierowym z oleju.
Wykonanie sosu: Wymytą szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do zarumienienia się kostek mięsa. W między czasie zagotowujemy wodę z suszoną włoszczyzną, pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli mięso na patelni zarumieni się to przekładamy je do gotującego się bulionu warzywnego. Do garnka dodajemy pokrojonego pora, lubczyk i gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą i pieprzem do smaku dodajemy gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i koper. Gotujemy kilka minut i po tym czasie zagęszczamy sos mąką oraz lekko zabielamy sos śmietaną.
Wykonanie placków po cygańsku: Placka układamy na talerzu, na środku placka układamy kostki mięsa, składamy placka na pół i polewamy sosem. Smacznego !!!