Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moje pierwsze suflety jakie zrobiłam w życiu i nawet mi się udały. Suflety z wierzchu złociste i chrupiące, a w środku delikatne i mięciutkie. Pyszności, idealne dla dzieci.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 288
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 388
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 151
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 288
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 388
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 151
Składniki
4 kokilki smarujemy dokładnie masłem. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i siekamy. Ziemniaki ugniatamy praską. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy starty ser, żółtka, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
W garnku podgrzewamy lekko mleko z masłem, do momentu rozpuszczenia się masła. Ciepłe mleko przelewamy do ziemniaków. Wszystko ze sobą mieszamy.
Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie łączymy je z pozostałą masą.
Ziemniaczana masę przekładamy do kokilek i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 220'C.
Suflety pieczemy przez około 15-17 minut, aż staną się puchate i złociste. Suflety zjadamy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!
;-D
;-)))