Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli w sezonie na młode ziemniaki zapragniesz odmiany od takich z wody, podawanych z masłem i koperkiem, upiecz na obiad ziemniaczki gyros. Przyprawa do mięs nada warzywom oryginalny smak, a dzięki innej niż gotowanie formie obróbki cieplnej zyskają chrupiącą skórkę.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4574
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417997
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4574
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417997
Składniki
Umyj ziemniaki, ale nie obieraj ze skórek. Wyszoruj i usuń nożykiem niejadalne części. Przekrój ziemniaki na pół i włóż do dużej miski.
W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przelej do miski z ziemniakami i wymieszaj tak, by oliwa oblepiła połówki warzyw ze wszystkich stron.
Ułóż połówki ziemniaków na blasze wyłożonej folia aluminiową. Oprósz ziemniaki przyprawą do kebabu. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo posolić.
Wstaw blachę z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec pieczenia oprósz ziemniaki serem startym na tarce o grubych oczkach. Piecz jeszcze przez kilka minut – do chwili aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
Upieczone ziemniaczki kebab udekoruj posiekanymi ziołami. Podawaj gorące jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Mogą też stanowić samodzielną przekąskę zaserwowaną np. z sosem tzatziki.