Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli w sezonie na młode ziemniaki zapragniesz odmiany od takich z wody, podawanych z masłem i koperkiem, upiecz na obiad ziemniaczki gyros. Przyprawa do mięs nada warzywom oryginalny smak, a dzięki innej niż gotowanie formie obróbki cieplnej zyskają chrupiącą skórkę.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35553
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 367
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 356
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9168
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35553
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 367
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 356
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9168
Składniki
Umyj ziemniaki, ale nie obieraj ze skórek. Wyszoruj i usuń nożykiem niejadalne części. Przekrój ziemniaki na pół i włóż do dużej miski.
W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przelej do miski z ziemniakami i wymieszaj tak, by oliwa oblepiła połówki warzyw ze wszystkich stron.
Ułóż połówki ziemniaków na blasze wyłożonej folia aluminiową. Oprósz ziemniaki przyprawą do kebabu. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo posolić.
Wstaw blachę z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec pieczenia oprósz ziemniaki serem startym na tarce o grubych oczkach. Piecz jeszcze przez kilka minut – do chwili aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
Upieczone ziemniaczki kebab udekoruj posiekanymi ziołami. Podawaj gorące jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Mogą też stanowić samodzielną przekąskę zaserwowaną np. z sosem tzatziki.