Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczki łódeczki zapiekane w piekarniku

Ziemniaczki łódeczki zapiekane w piekarniku

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 60

Dodano:

Odsłon: 12411

Przepyszne, chrupiące łódeczki zapiekane w piekarniku. Zdrowa konkurencja dla frytek czy wytworów sklepowych. Uwielbiane przez domowników jako wyrazisty dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.

Składniki

  • małe ziemniaki (dla moich głodomorów potrzebowałam aż 1 kg)
  • pół szklanki oliwy lub oleju
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • zioła i przyprawy według własnych upodobań (u mnie pieprz świeżo mielony, papryka słodka, papryka ostra, rozmaryn, oregano, baz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Młode ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki)...


  2. ...a następnie przekrój na 4 części, tak aby przypominały łódeczki.

    Stare ziemniaki lepiej ze skórki obrać :)

  3. Pokrojone ziemniaki wsadź do dużego garnka, zalej zimną wodą tak, aby woda przykrywała ziemniaki. Zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, pogotuj ziemniaki jeszcze 5 minut, a następnie delikatnie odcedź i pozwól im wystygnąć.

  4. W międzyczasie przygotuj swoje ulubione przyprawy, oliwę lub olej, dużą miskę lub garnek, blachę do pieczenia i papier do pieczenia. Papier do pieczenia wyłóż na blachę.

    Łódeczki osusz jeszcze troszkę papierowym ręcznikiem i przełóż do miski lub garnka. Dodaj przyprawy, oliwę lub olej i delikatnie wymieszaj potrząsając miską lub garnkiem. Staraj się nie używać łyżek, aby nie uszkodzić ziemniaków. Ziemniaki zostaw na 15 – 30 minut w przyprawach. Piekarnik nastaw na 180 stopni.

  5. Ziemniaki przełoż delikatnie na blachę do pieczenia, a następnie włóż je do piekarnika na ok. 30 minut. Pierwsze 15 minut możesz używać termoobiegu, a ostatnie 15 minut włącz „grzanie z góry”, aby zarumienić łódeczki. Co jakiś czas (np. co 5 – 7 minut) przemieszaj ziemniaczki, tak aby zarumienić je z każdej strony. Zazwyczaj po 30 minutach ziemniaczki wychodzą idealnie chrupkie na zewnątrz, ale nie są w środku wysuszone. Wiele zależy od samego piekarnika i ziemniaków. Jeśli uznasz, że Twoje ziemniaki są idealne już po 25 minutach to śmiało je wyjmij


  6. Ziemniaczki spokojnie można przygotowywać z innymi potrawami przygotowywanymi w piekarniku, np. pieczonymi w rękawie:

    https://smaker.pl/przepis-pieczone-udka-z-kurczaka-w-rekawie,174370,bake-cook.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń