Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, chrupiące łódeczki zapiekane w piekarniku. Zdrowa konkurencja dla frytek czy wytworów sklepowych. Uwielbiane przez domowników jako wyrazisty dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 89
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17840
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 465
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5474
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2852
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 89
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17840
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 465
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5474
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2852
Składniki
Młode ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki)...
...a następnie przekrój na 4 części, tak aby przypominały łódeczki. Stare ziemniaki lepiej ze skórki obrać :)
Pokrojone ziemniaki wsadź do dużego garnka, zalej zimną wodą tak, aby woda przykrywała ziemniaki. Zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, pogotuj ziemniaki jeszcze 5 minut, a następnie delikatnie odcedź i pozwól im wystygnąć.
W międzyczasie przygotuj swoje ulubione przyprawy, oliwę lub olej, dużą miskę lub garnek, blachę do pieczenia i papier do pieczenia. Papier do pieczenia wyłóż na blachę. Łódeczki osusz jeszcze troszkę papierowym ręcznikiem i przełóż do miski lub garnka. Dodaj przyprawy, oliwę lub olej i delikatnie wymieszaj potrząsając miską lub garnkiem. Staraj się nie używać łyżek, aby nie uszkodzić ziemniaków. Ziemniaki zostaw na 15 – 30 minut w przyprawach. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Ziemniaki przełoż delikatnie na blachę do pieczenia, a następnie włóż je do piekarnika na ok. 30 minut. Pierwsze 15 minut możesz używać termoobiegu, a ostatnie 15 minut włącz „grzanie z góry”, aby zarumienić łódeczki. Co jakiś czas (np. co 5 – 7 minut) przemieszaj ziemniaczki, tak aby zarumienić je z każdej strony. Zazwyczaj po 30 minutach ziemniaczki wychodzą idealnie chrupkie na zewnątrz, ale nie są w środku wysuszone. Wiele zależy od samego piekarnika i ziemniaków. Jeśli uznasz, że Twoje ziemniaki są idealne już po 25 minutach to śmiało je wyjmij
Ziemniaczki spokojnie można przygotowywać z innymi potrawami przygotowywanymi w piekarniku, np. pieczonymi w rękawie: https://smaker.pl/przepis-pieczone-udka-z-kurczaka-w-rekawie,174370,bake-cook.html