Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, chrupiące łódeczki zapiekane w piekarniku. Zdrowa konkurencja dla frytek czy wytworów sklepowych. Uwielbiane przez domowników jako wyrazisty dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.
Lubię coś słodkiego do kawy, dlatego postanowiłam wykorzystać , ciasto francu...
Odsłon: 252
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 594
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 707
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 377
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 594
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 707
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 377
Składniki
Młode ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki)...
...a następnie przekrój na 4 części, tak aby przypominały łódeczki. Stare ziemniaki lepiej ze skórki obrać :)
Pokrojone ziemniaki wsadź do dużego garnka, zalej zimną wodą tak, aby woda przykrywała ziemniaki. Zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, pogotuj ziemniaki jeszcze 5 minut, a następnie delikatnie odcedź i pozwól im wystygnąć.
W międzyczasie przygotuj swoje ulubione przyprawy, oliwę lub olej, dużą miskę lub garnek, blachę do pieczenia i papier do pieczenia. Papier do pieczenia wyłóż na blachę. Łódeczki osusz jeszcze troszkę papierowym ręcznikiem i przełóż do miski lub garnka. Dodaj przyprawy, oliwę lub olej i delikatnie wymieszaj potrząsając miską lub garnkiem. Staraj się nie używać łyżek, aby nie uszkodzić ziemniaków. Ziemniaki zostaw na 15 – 30 minut w przyprawach. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Ziemniaki przełoż delikatnie na blachę do pieczenia, a następnie włóż je do piekarnika na ok. 30 minut. Pierwsze 15 minut możesz używać termoobiegu, a ostatnie 15 minut włącz „grzanie z góry”, aby zarumienić łódeczki. Co jakiś czas (np. co 5 – 7 minut) przemieszaj ziemniaczki, tak aby zarumienić je z każdej strony. Zazwyczaj po 30 minutach ziemniaczki wychodzą idealnie chrupkie na zewnątrz, ale nie są w środku wysuszone. Wiele zależy od samego piekarnika i ziemniaków. Jeśli uznasz, że Twoje ziemniaki są idealne już po 25 minutach to śmiało je wyjmij
Ziemniaczki spokojnie można przygotowywać z innymi potrawami przygotowywanymi w piekarniku, np. pieczonymi w rękawie: https://smaker.pl/przepis-pieczone-udka-z-kurczaka-w-rekawie,174370,bake-cook.html
Przepisy Dania główne
Dania główne
Racuchy z jabłkami
Dania główne
Krokiety z pieczarkami
Dania główne
Schab pod pierzynką najlepszy jaki jadłam
Dania główne
Pierś z grilla
Racuchy z jabłkami
Racuchy lubią chyba wszyscy dorośli jak i dzieci. Robi się je szybko i są bar...
Odsłon: 81
Krokiety z pieczarkami
Krokiety są bardzo syte. Z podanych ilości wyszło mi 10 sztuk, co spokojnie n...
Odsłon: 68