Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, niedrogie i bardzo smaczne danie. Świetnie smakuje z kefirem lub jogurtem naturalnym i mizerią.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47649
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165333
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 344
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47649
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165333
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 344
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 89
Składniki
Boczek, ziemniaki i śliwki pokroić w plastry.
Na patelnię wlać olej i ułożyć plasterki boczku.
Na boczku rozłożyć plastry ziemniaków, a następnie suszone śliwki. Wierzch potrawy posypać ziołami prowansalskimi, kilkoma szczyptami soli i szczyptą pieprzu.
Patelnię przykryć pokrywą i ustawić na niewielkim ogniu. Dusić do momentu, gdy ziemniaki staną się miękkie, zazwyczaj trwa to ok. 25 minut przy młodych ziemniakach, przy starszych trochę dłużej. W czasie duszenia ziemniaki można co jakiś czas mieszać. Bez mieszania boczek mocno się przysmaży i będzie chrupiący.