Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, niedrogie i bardzo smaczne danie. Świetnie smakuje z kefirem lub jogurtem naturalnym i mizerią.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 968
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 968
Składniki
Boczek, ziemniaki i śliwki pokroić w plastry.
Na patelnię wlać olej i ułożyć plasterki boczku.
Na boczku rozłożyć plastry ziemniaków, a następnie suszone śliwki. Wierzch potrawy posypać ziołami prowansalskimi, kilkoma szczyptami soli i szczyptą pieprzu.
Patelnię przykryć pokrywą i ustawić na niewielkim ogniu. Dusić do momentu, gdy ziemniaki staną się miękkie, zazwyczaj trwa to ok. 25 minut przy młodych ziemniakach, przy starszych trochę dłużej. W czasie duszenia ziemniaki można co jakiś czas mieszać. Bez mieszania boczek mocno się przysmaży i będzie chrupiący.