Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki faszerowane to danie równie pyszne, co łatwe w przygotowaniu. Możesz podać je na obiad lub ciepłą kolację Świetnie smakują z surówką ze świeżych warzyw.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 274
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1337
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25234
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 274
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1337
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25234
Składniki
Umyj starannie ziemniaki i ostrożnie wyszoruj (tak, by nie uszkodzić skórki). Osusz i natrzyj olejem (natłuść dłonie i przez chwilę obracając w nich każdy z ziemniaków).
Przygotowane ziemniaki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Każdy ziemniak ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem.
Połącz wszystkie przyprawy i oprósz nimi ziemniaki.
Wstaw naczynie z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około godzinę – do miękkości. Wyjmij ziemniaki z piekarnika, ale go nie wyłączaj.
Z upieczonych ziemniaków wydrąż łyżką miąższ (uważając, by się nie poparzyć), pozostawiając około 1 cm marginesu.
Zetrzyj ser na grubych oczkach tarki. Przygotuj szczypiorek.
Pokrój boczek w kosteczkę i podsmaż na patelni. W trakcie smażenia (gdy wytopi się już trochę tłuszczu) dołóż na patelnię ziemniaczany miąższ. Smaż jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając.
Wymieszaj zawartość patelni ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Napełnij wydrążone ziemniaki farszem. Przysyp serem. Wstaw na 10 minut do piekarnika.
Podawaj ziemniaki gorące, oprószone posiekanym szczypiorkiem.