Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ziemniaki faszerowane boczkiem
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 282
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1048
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4100
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 282
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1048
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4100
Składniki
Ziemniaki wyszorować przekroić na połówki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uwaga!, aby ich nie rozgotować.
W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, przestudzić, a następnie wydrążyć środki zostawiając grubsze ścianki ziemniaki o grubości ok. 0,5 mm.
Wydrążone środki z ziemniaków połączyć ze śmietaną za pomocą tłuczka lub widelca. Dodać podsmażony boczek, posiekany szczypiorek i koperek, parmezan i 100 g tartego sera. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
Gotowym farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki, wierch posypujemy pozostałym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 15-20 minut lub do zarumienienia się sera.
Upieczone ziemniaki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koperkiem oraz szczypiorkiem. Smacznego!