Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ziemniaki faszerowane boczkiem
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 890
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1807
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6347
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 890
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1807
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6347
Składniki
Ziemniaki wyszorować przekroić na połówki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uwaga!, aby ich nie rozgotować.
W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, przestudzić, a następnie wydrążyć środki zostawiając grubsze ścianki ziemniaki o grubości ok. 0,5 mm.
Wydrążone środki z ziemniaków połączyć ze śmietaną za pomocą tłuczka lub widelca. Dodać podsmażony boczek, posiekany szczypiorek i koperek, parmezan i 100 g tartego sera. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
Gotowym farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki, wierch posypujemy pozostałym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 15-20 minut lub do zarumienienia się sera.
Upieczone ziemniaki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koperkiem oraz szczypiorkiem. Smacznego!