Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ziemniaki faszerowane boczkiem
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9877
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2516
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1659
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 611
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3782
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9877
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2516
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1659
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 611
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3782
Składniki
Ziemniaki wyszorować przekroić na połówki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uwaga!, aby ich nie rozgotować.
W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, przestudzić, a następnie wydrążyć środki zostawiając grubsze ścianki ziemniaki o grubości ok. 0,5 mm.
Wydrążone środki z ziemniaków połączyć ze śmietaną za pomocą tłuczka lub widelca. Dodać podsmażony boczek, posiekany szczypiorek i koperek, parmezan i 100 g tartego sera. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
Gotowym farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki, wierch posypujemy pozostałym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 15-20 minut lub do zarumienienia się sera.
Upieczone ziemniaki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koperkiem oraz szczypiorkiem. Smacznego!