Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki faszerowane z pieczarkami i szpinakiem

Ziemniaki faszerowane z pieczarkami i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 204

Dodano:

Odsłon: 295

Nie masz pomysłu na kolację? To te ziemniaki są tym czego szukasz! Nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych, dużego nakładu czasu i są niedrogie. Czyli same plusy! wiecej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu Serdecznie zapraszam!

Składniki

  • 5 większych ziemniaków Maria Pipper
  • olej rzepakowy kujawski (pomidor, czosnek, bazylia)
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki do dekoracji (można pominąć)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 100g szpinaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaki faszerowane z pieczarkami i szpinakiem

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Ziemniaki umyj i osusz. Ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką. ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem rzepakowym. Piecz w piekarniku około 1.20h, aż wykałaczka będzie lekko wchodzić w ziemniak.

  2. Pieczarki umyj osusz i pokrój w plasterki, cebulę w piórka a czosnek zmiażdż i posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj.
    Na rozgrzanym maśle podduś cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Duś do odparowania wody. Na koniec dodaj szpinak i gotuj tylko do jego zwiędnięcia.

  3. Upieczone ziemniaki przekrój wzdłuż, lekko otwórz i faszeruj przygotowanym farszem pieczarkowym. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń