Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej jedzono je tylko na wsi. Tak robione spotkałem na Podlasiu.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5946
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5946
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Składniki
Boczek kroimy na paski. Ziemniaki obieramy. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Boczek i pokrojoną w kostkę cebulę smażymy.
Boczek z cebulą ma być przysmażony na skwarki.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Dodajemy dużą łyżkę masła i śmietanę (ok50-100 ml) i ubijamy.
Ziemniaki maja mieć konsystencję puree ziemniaczanego. Dodajemy do nich skwarki wraz z wytopionym tłuszczem i cebulką i dokładnie mieszamy.
Podajemy gorące ze zsiadłym mlekiem, kefirem lub maślanką.
Jeżeli nie zjemy całości, smakują równie wybornie odsmażane następnego dnia. Ja dla wygody używam już pokrojonego boczku w paski.