Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej jedzono je tylko na wsi. Tak robione spotkałem na Podlasiu.
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 80
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16422
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 80
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16422
Składniki
Boczek kroimy na paski. Ziemniaki obieramy. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Boczek i pokrojoną w kostkę cebulę smażymy.
Boczek z cebulą ma być przysmażony na skwarki.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Dodajemy dużą łyżkę masła i śmietanę (ok50-100 ml) i ubijamy.
Ziemniaki maja mieć konsystencję puree ziemniaczanego. Dodajemy do nich skwarki wraz z wytopionym tłuszczem i cebulką i dokładnie mieszamy.
Podajemy gorące ze zsiadłym mlekiem, kefirem lub maślanką.
Jeżeli nie zjemy całości, smakują równie wybornie odsmażane następnego dnia. Ja dla wygody używam już pokrojonego boczku w paski.