Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja dla osób poszukujących nowego sposobu na danie z ziemniakami. To przepis na pyszną i tanią zapiekankę z ziemniakami w roli głównej.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1026
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 947
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12823
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1026
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 947
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12823
Składniki
Grzyby moczymy i obgotowujemy. Odcedzamy, studzimy (wodę w której się moczyły zachowujemy) i kroimy w paski. Ziemniaki kroimy w plastry, wrzucamy do wrzątku. Gotujemy przez 3 minuty, aż zrobią się lekko przezroczyste. Jajka i cebulę kroimy w plastry.
W ogniotrwałym naczyniu układamy plastry ziemniaków, cebulę, jajka na twardo i grzyby. Każdą warstwę posypujemy przyprawą i kawałkami masła. Ostatnią warstwą ma być warstwa ziemniaków.
Śmietanę mieszamy z 3 łyżkami wody, w której moczyły się grzyby, zalewamy zapiekankę. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie kiełbasa na gorąco i surówka z papryką).