Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki po szwedzku to idealny dodatek do dań mięsnych i pieczonych warzyw. Przygotujesz je z prostych składników, a sposób podania robi wrażenie.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1482
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 575
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1482
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 575
Składniki
Dokładnie umyj i wyszoruj ziemniaki, ponieważ skórka zostaje podczas pieczenia. Użyj drewnianych akcesoriów i umieść między rączkami każdego ziemniaka. Weź ostry nóż i ponacinaj je co kilka milimetrów, nie przecinając do końca.
Rozpuść masło w rondelku i wymieszaj je z olejem. Połową porcji dokładnie wysmaruj ziemniaki w taki sposób, aby tłuszcz dostał się między plasterki. Posyp solą i oprósz pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Wstaw ziemniaki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij je, posmaruj pozostałą mieszanką oliwy i masła. Ponownie je posól i popieprz.
Włóż ziemniaki do piekarnika, nie zmieniając temperatury. Piecz kolejne 30 minut. Jeśli zaczną się przypalać z brzegu, możesz je przykryć folią aluminiową.
Po wyciągnięciu oprósz ziemniaki po szwedzku suszonym rozmarynem.