Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki po żydowsku - przepis odświeżony

Ziemniaki po żydowsku -  przepis odświeżony

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 2935

W czasach szkolnych, w ślad za moją mamą, założyłam zeszyt w którym spisywałam z gazet różne ciekawe przepisy. Czasem otwieram ten zeszyt i odkurzam stare przepisy. Znalazłam prosty przepis na wołowinę z ziemniakami. Nie wiem dlaczego nazwano go ziemniaki po żydowsku :) ale to nieistotne, ważne, że smakuje świetnie:) Prezentuję przepis ze starego zeszytu, ale odświeżony. Jeżeli interesuje Was oryginał, zapraszam do odwiedzenia mojego bloga :)

Składniki

  • 1 kg wołowiny gulaszowej
  • 1/3 małej główki kapusty
  • 8 ziemniaków
  • 4-5 cebul
  • 2 marchewki
  • 5 listków laurowch
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka kminku
  • olej lub odrobina smalcu
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na dno żaroodpornego garnka, np. gęsiarki, wyłożyć liście kapusty. Na kapustę wyłożyć warstwę pokrojonej w plasterki marchewki, dodać dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie.

  2. Na to ułożyć połowę pokrojonej w kostkę wołowiny, pokrojoną w plastry cebulę, poszatkowaną kapustę, posypać kminkiem, ułożyć kolejną warstwę wołowiny.

  3. Na niej ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę cebuli, dodać liście laurowe i ziele angielskie, skropić odrobiną oleju lub dodać trochę smalcu, zalać wszystko 1/2 przegotowanej wody, wstawić do gorącego piekarnika.

  4. Kiedy wszystko zacznie się gotować zmniejszyć temperaturę i na wolnym ogniu dusić przez godzinę. Po tym czasie odkrywamy garnek, pieprzymy i solimy do smaku, delikatnie mieszamy i podajemy posypaną potrawę dowolną zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń