Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasach szkolnych, w ślad za moją mamą, założyłam zeszyt w którym spisywałam z gazet różne ciekawe przepisy. Czasem otwieram ten zeszyt i odkurzam stare przepisy. Znalazłam prosty przepis na wołowinę z ziemniakami. Nie wiem dlaczego nazwano go ziemniaki po żydowsku :) ale to nieistotne, ważne, że smakuje świetnie:) Prezentuję przepis ze starego zeszytu, ale odświeżony. Jeżeli interesuje Was oryginał, zapraszam do odwiedzenia mojego bloga :)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 178
Polecam.
Odsłon: 856
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 140
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9262
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 178
Polecam.
Odsłon: 856
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 140
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9262
Składniki
Na dno żaroodpornego garnka, np. gęsiarki, wyłożyć liście kapusty. Na kapustę wyłożyć warstwę pokrojonej w plasterki marchewki, dodać dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie.
Na to ułożyć połowę pokrojonej w kostkę wołowiny, pokrojoną w plastry cebulę, poszatkowaną kapustę, posypać kminkiem, ułożyć kolejną warstwę wołowiny.
Na niej ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę cebuli, dodać liście laurowe i ziele angielskie, skropić odrobiną oleju lub dodać trochę smalcu, zalać wszystko 1/2 przegotowanej wody, wstawić do gorącego piekarnika.
Kiedy wszystko zacznie się gotować zmniejszyć temperaturę i na wolnym ogniu dusić przez godzinę. Po tym czasie odkrywamy garnek, pieprzymy i solimy do smaku, delikatnie mieszamy i podajemy posypaną potrawę dowolną zieleniną.