Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ziemniaki mogą być do obiadu, ale mogą też być samodzielnym daniem.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4061
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11149
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6401
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13383
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5147
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4061
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11149
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6401
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13383
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5147
Składniki
Ziemniaki obrać. Umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, żeby tylko porozsuwać plasterki. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na wolnym ogniu, żeby uwolnił się aromat. Dodać 2 łyżki mąki pszennej. Smażyć i mieszać. Dodać mleko i w dalszym ciągu mieszać, aż masa zgęstnieje. Dodać tymianek , gałkę muszkatołowa, czosnek kolorowy, świeżo mielony kolorowy pieprz i sól do smaku. Tak przygotowanym sosem polać ziemniaki. Posypać startym żółty serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 60 min. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego.