Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty, ale zachwycający obiad z patelni. Ziemniaki z cieciorką w pomidorach, podane z hiszpańskimi paprykami padron i świeżą kolendrą.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 183
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 910
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 183
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 910
Składniki
Cebulę i papryczkę ostrą kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju kilka minut. Zdejmujemy z patelni. Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki. Dodajemy na patelnię i smażymy, aż lekko się zarumienią. Dodajemy z powrotem cebulę, czosnek i papryczkę, dolewamy pomidory, pół szklanki wody i przyprawę meksykańską. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (około 20 minut). W razie potrzeby dolewamy trochę wody i mieszamy. Dodajemy odcedzoną cieciorkę i dusimy jeszcze 5 minut.
Papryki padron przygotowujemy w tradycyjny hiszpański sposób, czyli bardzo prosto. Papryczki myjemy, osuszamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (tradycyjnie jest to oliwa, ale masło klarowane też sprawdziło się super). Obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy, aż zarumieni się z każdej strony, a na skórce zrobią się bąble. Na talerze nakładamy porcję ziemniaków i posypujemy świeżą posiekaną kolendrą. Obok dajemy papryczki - jemy je łapiąc za ogonek.