Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki z groszkiem po indyjsku

Ziemniaki z groszkiem po indyjsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 1845

Dodano:

Odsłon: 1246

czyli ziemniaczane curry, zwane Aloo Matar

Składniki

  • ziemniaki - 6 szt.
  • mrożony groszek - 450 g
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • mleko kokosowe - 1 puszka (450 g)
  • pomidory krojone w puszce - 1 puszka (450 g)
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka
  • curry - 1 łyżeczka
  • garam masala - 1 łyżeczka
  • kumin - 1 łyżeczka
  • chili - 1 łyżeczka
  • olej - 4-5 łyżek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki z groszkiem po indyjsku

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekamy i przysmażamy, aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę smażymy, dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze jeszcze chwilę, często mieszając i uważając, żeby się nie przypaliły.

  2. Teraz do garnka dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz groszek, smażymy kilka minut mieszając, dolewamy pomidory oraz mleko kokosowe, przykrywamy i dusimy na niewielkim gazie przez pół godziny.

  3. Jak już ziemniaki zmiękną, danie jest gotowe. Solimy jeszcze do smaku. Podajemy z ryżem lub samodzielnie. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń