Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki z włoskim nadzieniem

Ziemniaki z włoskim nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 1891

Dodano:

Odsłon: 230

Bardzo sycące i aromatyczne danie. Połówki ziemniaka nadziewane pomidorami i oliwkami, pachnące ziołami.

Składniki

  • Ziemniak - 1 duży (250-300g)
  • Pomidory - 2szt
  • Suszone pomidory z oleju - 5 plastrów
  • Oliwki - 10 sztuk
  • Mozzarella - 1 szt (125g)
  • Zioła prowansalskie
  • Olej (może być spod pomidorów suszonych) - 1 łyżeczka
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki z włoskim nadzieniem

Przygotowanie

  1. Ziemniaka kroimy na pół. Nie obieramy ze skórki. Każdą połówkę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.

    W międzyczasie na patelni na oleju przesmażamy pokrojone pomidory zwykłe i suszone oraz oliwki. Kiedy farsz lekko przestygnie dodajemy dużą ilość ziół prowansalskich i mozzarellę pokrojoną w kostkę.

  2. Upieczone połówki ziemniaka wyciągamy i dużą łyżką wybieramy miąższ ze środka ziemniaka - można go potem użyć do sałatki lub puree.

    Ziemniaki nadziewamy warzywami z mozzarellą i pieczemy w 180 stopniach 10 minut. Podajemy na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń