Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny wiejski obiad, ziemniaki ze skwarkami z wędzonej słoniny
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8052
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 368
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8052
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 368
Składniki
Nie zapomnę tego smaku z dzieciństwa, obiad na wsi u dziadków jedzony na tarasie. Ugotowałam ziemniaki w nieosolonej wodzie. Skwarki będą słone.
Pokroiłam wędzoną słoninę w drobną kostkę. Wytopiłam ja powoli na małym ogniu, aż skwarki stały się lekko chrupkie.
Ziemniaki odlałam, odparowałam i lekko wytrząchałam w garnku. Można je lekko posolić. Sól dodana do gotowania zabija słodycz ziemniaka. Ziemniaki polałam skwarkami, posypałam posiekanym koperkiem, a do szklanki przełożyłam zsiadłe mleko. Oczywiście na wsi było swojskie ;p Smacznego :)