Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny wiejski obiad, ziemniaki ze skwarkami z wędzonej słoniny
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22431
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 495
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22431
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 495
Składniki
Nie zapomnę tego smaku z dzieciństwa, obiad na wsi u dziadków jedzony na tarasie. Ugotowałam ziemniaki w nieosolonej wodzie. Skwarki będą słone.
Pokroiłam wędzoną słoninę w drobną kostkę. Wytopiłam ja powoli na małym ogniu, aż skwarki stały się lekko chrupkie.
Ziemniaki odlałam, odparowałam i lekko wytrząchałam w garnku. Można je lekko posolić. Sól dodana do gotowania zabija słodycz ziemniaka. Ziemniaki polałam skwarkami, posypałam posiekanym koperkiem, a do szklanki przełożyłam zsiadłe mleko. Oczywiście na wsi było swojskie ;p Smacznego :)