Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny wiejski obiad, ziemniaki ze skwarkami z wędzonej słoniny
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113040
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 754
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 570
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113040
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 754
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 570
Składniki
Nie zapomnę tego smaku z dzieciństwa, obiad na wsi u dziadków jedzony na tarasie. Ugotowałam ziemniaki w nieosolonej wodzie. Skwarki będą słone.
Pokroiłam wędzoną słoninę w drobną kostkę. Wytopiłam ja powoli na małym ogniu, aż skwarki stały się lekko chrupkie.
Ziemniaki odlałam, odparowałam i lekko wytrząchałam w garnku. Można je lekko posolić. Sól dodana do gotowania zabija słodycz ziemniaka. Ziemniaki polałam skwarkami, posypałam posiekanym koperkiem, a do szklanki przełożyłam zsiadłe mleko. Oczywiście na wsi było swojskie ;p Smacznego :)