Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny wiejski obiad, ziemniaki ze skwarkami z wędzonej słoniny
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7596
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2664
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7596
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2664
Składniki
Nie zapomnę tego smaku z dzieciństwa, obiad na wsi u dziadków jedzony na tarasie. Ugotowałam ziemniaki w nieosolonej wodzie. Skwarki będą słone.
Pokroiłam wędzoną słoninę w drobną kostkę. Wytopiłam ja powoli na małym ogniu, aż skwarki stały się lekko chrupkie.
Ziemniaki odlałam, odparowałam i lekko wytrząchałam w garnku. Można je lekko posolić. Sól dodana do gotowania zabija słodycz ziemniaka. Ziemniaki polałam skwarkami, posypałam posiekanym koperkiem, a do szklanki przełożyłam zsiadłe mleko. Oczywiście na wsi było swojskie ;p Smacznego :)