Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziołowa łopatka"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna
Rabarbar oczyść, pokrój w kostkę. Do garnka wlej 200 ml wody, dodaj rabarbar, rodzynki, obrany czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuj około 5 minut. Lekko ostudź, dodaj miód, wymieszaj.
Łopatkę opłucz, osusz. Włóż do miski, zalej marynatą (całe powinno być nią przykryte). Zakryj folią spożywczą, wstaw na 2 doby do lodówki. Co 12 godzin mięso przekręć. Piecz ok. półtorej godziny w 190°C, polewając marynatą.
Kto uwielbia rabarbar może dodatkowo zrobić sos: 4 laski rabarbaru pokrój. 2 łyżki cukru stop na patelni. Dodaj rabarbar i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, odparuj. Dodaj sos powstały podczas pieczenia mięsa i zagotuj. Jeśli trzeba, zagęść masłem.Źródło: Chwila dla Ciebie