Pochodzę z Mazowsza, ale kluski śląskie często u mnie w domu goszczą. Dzisiaj robiłam je z dodatkiem ziół , majeranek, oregano i odrobina pieprzu, wyszły świetnie.
Ziołowe kluski śląskie
Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta pieprzu
Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta pieprzu

Etapy przygotowania
Obrane ziemniaki gotujemy, rozgniatamy tłuczkiem i studzimy. Potem dodajemy mąkę w 1/4 objętości ziemniaków, zioła, pieprz i zagniatamy ciasto Gotowe ciasto dzielimy na części, rolujemy wałki i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Każdą cząstkę ciasta formujemy w małe kulki, w każdej robiąc u góry wgłębienie. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od momentu wypłynęły klusek na powierzchnię wody. Podajemy z sosami.

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 45
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 92
Ostatnio komentowane przepisy

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 45
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 92



Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta pieprzu
Obrane ziemniaki gotujemy, rozgniatamy tłuczkiem i studzimy. Potem dodajemy mąkę w 1/4 objętości ziemniaków, zioła, pieprz i zagniatamy ciasto Gotowe ciasto dzielimy na części, rolujemy wałki i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Każdą cząstkę ciasta formujemy w małe kulki, w każdej robiąc u góry wgłębienie. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od momentu wypłynęły klusek na powierzchnię wody. Podajemy z sosami.
Przepyszne,porywam talerz..ślinka cieknie:)
Wzbogacone ziołami-super!Jak patrzę na fotkę to aż mnie w dołku ściska!:)
"Śluski kląskie" zawsze pyszne, a takie z dodatkami wyjątkowo :D
Fajny pomysł z dodaniem ziół:) Chętnie wypróbuję.
Jaka fajna odmiana :)