Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pochodzę z Mazowsza, ale kluski śląskie często u mnie w domu goszczą. Dzisiaj robiłam je z dodatkiem ziół , majeranek, oregano i odrobina pieprzu, wyszły świetnie.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5328
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2450
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5328
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2450
Składniki
Obrane ziemniaki gotujemy, rozgniatamy tłuczkiem i studzimy. Potem dodajemy mąkę w 1/4 objętości ziemniaków, zioła, pieprz i zagniatamy ciasto Gotowe ciasto dzielimy na części, rolujemy wałki i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Każdą cząstkę ciasta formujemy w małe kulki, w każdej robiąc u góry wgłębienie. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od momentu wypłynęły klusek na powierzchnię wody. Podajemy z sosami.